Categories
PARAGUAI VIATJAR

Llibres imprescindibles sobre el Paraguai

Viatja a Paraguai a través de la literatura d’aquests autors paraguaians i estrangers que han explicat les meravelles d’aquest país.

Aquesta selecció de llibres us descobrirà per què el Paraguai és un país tan únic a Amèrica. Viatja a Paraguai a través de les seves pàgines o emporta-te’ls amb tu en una ruta per aquest país únic al cor d’Amèrica.

El premi Cervantes Augusto Roa Bastos va descriure el seu propi país com una illa envoltada de terra. Com tota illa té moltes singularitats, però hi ha un pas més a prop del paradís. Segur que t’enduràs algunes sorpreses i t’entraran ganes de saber-ne més.

Autors paraguaians

Helio Vera, El país de la sopa dura

Començo amb un autor que et traurà el somriure. Helio Vera és el creador del concepte de la paraguaiologia, o ciència d’estudi dels paraguaians.

Sovint he sentit que en aquest país succeeix diàriament el famós realisme màgic i els locals són responsables d’aquell lost in translation que passa entre persones que en teoria parlem el mateix idioma. Helio Vera ens ho explica en llibres com En busca del hueso perdido.

Els seus llibres descriuen un país ple de llocs comuns i tòpics, així que cal prendre’l amb pinces, amb un humor àcid, però no deixen de ser simpàtics. Sabies que el Paraguai és l’únic país d’Amèrica on la sopa no es menja amb cullera?

August Roa Bastos, Madama Sui

Augusto Roa Bastos, l’únic autor paraguaià que va obtenir un Premi Cervantes, té una obra prolífica i polifacètica. Tot i haver patit l’exili durant la dictadura, el Paraguai és el protagonista indiscutible de la seva literatura.

Alguns clàssics com ara Jo, El Suprem poden resultar tediosos per a algú que s’està introduint al seu univers narratiu, encara que sens dubte aquesta novel·la sobre un dictador que governa amb mà de ferro i que té tants paral·lelismes amb Strossner és una excel·lent introducció a la història del país.

Així, et recomano començar per Madama Sui, una història curiosa i basada en un personatge real. Una misteriosa dona d’origen japonès i crioll va portar de cap el dictador i alguns altres homes importants als anys 60 i 70. La dictadura explicada per una geisha al paraguaià.

El Paraguai colonial i postcolonial en la literatura

José Antonio Díaz, Ibarreta: el darrer explorador

Si t’agraden els llibres d’exploració i viatges dels d’abans, t’encantarà aquesta proposta.

José Antonio Díaz aborda la vida de Pedro Enrique de Ibarreta, conegut com el Livingstone espanyol. A finals del segle XIX, va buscar or a les selves del Paraguai i Bolívia i va intentar explorar la llera del Pilcomayo.

Malauradament, la seva expedició no va acabar bé, però ens parla d’aquest món encara verge, encara per descobrir, de les terres remotes del Paraguai.

Antonio di Benedetto, Zama

Un altre títol imprescindible si parlem de ficció ambientada al Paraguai colonial és Zama.

Antonio di Benedetto ens situa en ple segle XVIII. Un funcionari castellà espera a Asunción el seu trasllat a Buenos Aires. Aquest trasllat es retarda i, mentrestant, ens narra aquesta espera en un dels territoris més desconeguts i desconnectats de l’Amèrica espanyola.

Ben Macintyre, Forgotten Fatherland.

Sabies que la germana de Friedrich Nietzsche va fundar una comunitat “aria pura” al Paraguai?

Seguint els passos d’Elizabeth Nietzsche, Ben Macintyre viatja a l’actual Nova Germania i reviu el viatge d’aquells alemanys que van fundar la ciutat i el que queda del seu somni utòpic.

Elizabeth va tornar a Europa i va estar vinculada amb el moviment nazi, fins i tot va ser mentora de Hitler.

Altres llibres sobre el Paraguai

Si t’agrada la novel·la gràfica, pots cercar Parana Ra’anga, nascuda del projecte de remuntar el riu Paraguai amb u

Si t’agrada la novel·la gràfica, pots cercar Parana Ra’anga, nascuda del projecte de remuntar el riu Paraguai amb un grup d’artistes de diferents disciplines.

Continuo buscant un llibre per recomanar dedicat a les missions jesuítiques. Quan el tingui anirà aquí.

https://www.indiautentica.com/viatjar/guia-per-viatjar-al-paraguai

On pots comprar llibres sobre el Paraguai

La majoria d’aquests llibres es poden trobar a les llibreries tradicionals. A Barcelona, ​​els compro a la llibreria especialitzada en viatges Altair o a La Central.

També pots demanar-lo a la Viatgeria (Carrer de la Rutlla, 12), la llibreria especialitzada en viatges de Calonge, poble de llibres.

Si a la teva ciutat resulta impossible trobar-los, sempre tens l’opció de demanar-los per Internet o utilitzar l’enllaç d’Amazon que incloc a totes les referències disponibles. Tanmateix, recorda que el dia que desaparegui el comerç de proximitat, els carrers de la teva ciutat seran morts.

Acosta’t a la teva llibreria!

ÈTICA PROFESSIONAL: Aquest article conté enllaços d’afiliats.

Aquests enllaços et permeten seguir les meves recomanacions i reservar-les. Així, m’ajudes a mantenir el blog sense anuncis i no té cap cost extra per tu.

Per Enric Donate

Historiador, bloguer i guia de viatges.
Fa 20 anys que viatjo i visc l'Índia apassionadament.
T'ajudo a descobrir l'Índia i moltes més destinacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *